Tips Yang Aku Amalkan Dulu Untuk Aku Amik UPSR (:
Wednesday, 2 May 2012, ϟ 0 shout(s)

Assalamualaikum .

Tahun ni , I wish luck to all UPSR Candidates 2012 . Buat elok-2 . Haa , kali ni , aku tergerak hati nak post pasal UPSR . Tahun lepas , aku baru je lepas ujian tu . Perghhh . Sumpah takot . Tapi , aku berusaha sehabis mungkin untuk bahagiakan all teachers , parent's aku ngan member seperjuangan yang bantu aku study .


Selalunya , mak aku akan beli kurma untuk aku . Dia suruh aku makan hari-2 . Bagi cerdik sikit otak aku ni . Mak aku memang berharap gila aku dapat keputusan yang baik . Sebab tu dia suruh aku melantak kurma tu hari-2 . Tapi , jangan korang pikir kurma tu bagi korang pandai . Kurma tu hanya membantu kau dalam pelajaran je . Jangan kau pikir , sekali kau makan kurma teros kau pandai .. Memang nak makan kaki arh kan .

Kurma ni memang bagus untuk kesihatan . Kalau korang makan kurma ni masa sahur bulan puasa sebanyak 8 biji . Korang boleh tahan lapar korang . Takcaya try ar . Mak aku kadang-2 kalau dia mals makan nasi untuk sahur . Dia melantak kurma kadang-2 20 biji sehari .

Next , mak aku hantar aku tuisyen . Aku mula-2 tuisyen dengan cikgu sekolah aku sendiri . Lepastu , aku bertukar ke tuisyen Putra Perdana . Tuisyen ni memang bagus . TApi kalau korang tak duduk kat Taman Putra Perdana Puchong memang takkan jumpa lah tuition centre tu . Tapi korang jangan TERLALU bergantung pada tuisyen je . Usaha korang tu pon diperlukan jugak . Jangan ingat korang dah tuisyen , dah berjaya . Memang Taklah .

Tapi , korang jangan paksa makbapak korang hantar korang tuisyen . Kalau makbapak kau dalam golongan orang yang cendekiawan . Kau belajar dengan diorang pon dah cukup bagus . Jimat poket makayah kau . Pastu , aku ada member yang datang tuisyen just for fun . Korang takpikir ke , makbapak susah payah abis minyak hantar korang ulang alik tuisyen lepastu korang have fun kat tuisyen tu . Haisshh ! Respect your parent's boleh tak ?

Then , sekolah aku anjurkan macam-2 kursus UPSR .. Kursus tu sebenarnya banyak membantu korang tahu ! Aku dulu , macam nak tido je dengar ceramah sepanjang jambatan pulau pinang tu , tapi disebabkan ilmu .. Pegi mampos ar dengan Perangai MENGANTOK ni !

Next , RESPECT MAK BAPAK korang . Ini faktor utama yang perlu korang ikut . Kalau korang asyik melawan , menjawab , tinggi suara , jeling mak kau , sampai bila kau nak berjaya ? Ditakdirkan tetiba makayah kau tak restu kau , kau nak cakap apa lagi ? Kesian ... Hormat makbapak selagi mereka masih hidup yee wahai UPSR Candidates 2012 !

In addition , RESPECT ALL YOUR TEACHERS ! Itupon penting gak .. Next , RESPECT MEMBER KAU !

Memang susah aku nak amalkan semua ni , tapi , demi ilmu , aku tetap akan berjuang sehabis mungkin ... Aku selalu tensin , cepat marah .. Tak tentu hala .. Cepat letih .. Aku rasa nak bunuh diri , sebab makbapak aku push aku suoh belajar .. Masa kat dewan periksa tu , kaki aku menggeletar tak berhenti .. Bertapa takotnya aku time tu .. Lepastu , aku berzikir sebelom kertas diedarkan .. Lepastu , aku mula start buat kertas periksa dengan memulai dengan bismillah dan bismillah ..

Aku targetdapat 2A je .. Aku langsung tak confident dengan maths , science ngan BM penulisan .. Aku dah menangis sebab aku takut .. Bila kat dewan dah nak amik rsesults tu .. Aku pasrah dan redha saja dengan ketentuan illahi .. Akhirnya , aku adalah orang kelima , pelajar perempuan kedua yang diumumkan mendapat 4A 1B dalam UPSR .. Mak aku menangis tanda syukur sebab aku dapat results baik .. MAk aku peluk aku .. Betapa bahagianya aku saat tu .. Ini dia slip aku tapi aku sensetkan No KP ..


Niat aku sama sekali tak showoff tapi aku nak bagi semangat kat calon-2 UPSR ni . Aku takrasa diri aku bagus . Tapi semampu aku jee .. Ini yang dapat aku share kat korang . Thanks for the comment . Gud Luck To all UPSR candidates .. Buat elok-2 .. Ingat tuhan selalu . Assalamualaikum ^_^

new past