Tutorial : Boarder Di Sidebar
Saturday, 29 September 2012, ϟ 0 shout(s)

Assalamualaikum .



Cuba korang tengok dekat Blog Qis , ada sidebar dotted kan ? Taktahu macamamana nak buat ? Meh sini Qis ajar ;) Tapi for DENIM TEMPLATE ONLY .

Dashboard > Template > Edit HTML

CTRL-F/F3 and find this code ..

.sidebar h2 {

Kalau ada code yang agak-2 sama macam code di bawah , boleh delete okeyh :)


Sekarang pilih code yang mana korang nak dan paste di bawah code number 2 oke ?

Kalau nak jenis yang biasa-2 je ... Macam ni ..

text-align:center;
 -moz-border-radius: 35px;border-radius: 35px;
 text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;
 border: 2px solid  #000000;
 background : #FFFFFF;  font-size:14px;
 padding: 5px;
margin: 10px
}

 Nota KAKI !

ABC : Can change into center right left.
BIRU : Type border yang korang nak .
MERAH : Warna shadow tulisan. Boleh buang kalau taknak.
HIJAU : Ketebalan border tu.
BIRU LAUT : Also available dotted / dashed. Choose one only.
PURPLE : Warna border tu.
PINK : Warna background yang korang suka.
GOLD : Saiz border tu, kalau makin besar number, makin besar border korang.
YELLOW : Size font.

Kalau nak ada background macam saya , kena copy code ni ...

text-align:center;
-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;            
border-radius: 1em 4em 1em 4em;  
     

text-shadow: 3px 3px 3px #FFFFFF;
border: 2px solid #000000;
background : url(URL BACKGROUND); font-size:14px;
padding: 1px;
margin: 10px
}

 Nota KAKI !

Korang just ubah URL BACKGROUND tu je . Background boleh cari di Google okeyh . Peace !

new past