Tutorial : Cara Nak Printscreen (BASIC)
Sunday, 28 October 2012, ϟ 1 shout(s)

Assalamualaikkum !


Hehehe, comel tak kucing tu! Sumpah comel :) Kalau dapat tu, Qis peluk dia kuat2.. Hehehe.. Okeyh! Ni pulak soalan drpd cousin Qis sendiri.. Dia tanya.. Macam mana orang tangkap gambar screen laptop tu? Selepas puas pikir apa benda maksud ' TANGKAP GAMBAR SCREEN LAPTOP' tu akhirnya baru dapat tangkap.. Maklumlah, Qis nieh lambat pick up..

Cara dia macam ni.. Cuba tengok keyboard korang. Ada tak button ni..


Ada nampak tak? Okeyh.. Jangan buat apa2 lagi okeyh.. Okeyh, lepas tu nampak tak button ni ..


Nampak tak button FN tu? Okeyh, kalau nampak baguslah.. Yang taknampak tu cuba godek2 keyboard korang, mesti ada punya.. 

Cara Nak Guna

Korang just tekan button first yang Qis cakap tadi tu serentak dengan button FN tu .. Lepastu, korang bukak paint and pastekan dekat situ.. Apa? Taktahu button PASTE dekat mana? Okeyh, cuba lihat gambar di bawah ..


Tekan paste tau ! ANd sekarang korang akan nampak printscreen korang.. Lepastu, SAVE lah !

Okey, itu ialah cara pertama.. Cara kedua ialah untuk PHOTOSCAPE users.. Photoscape punya lagi senang.. Tapi kena download lah dulu kay :) Taktahu nak download macam mana? Nanti Qis buat tutor kay .. Don't worry babe !

Cara Menggunakan Photoscape

Korang bukak software Photoscape korang and nampak tak logo ni ..


Korang click situ and dia akan keluar macam ni right ?


Kalau korang nak printscreen FULL WINDOW , korang click lah situ and etc.

Sekarang, korang dah paham pasal printscreen tak? Kalau dah faham say Alhamdulillah now ! Hehehe. Assalamualaikum and enjoy with your printscreen :)


new past