Tips : How To Make Your Blog Beatiful ?
Sunday, 18 November 2012, ϟ 2 shout(s)


Greeting Text



Cewah . Hebat sangat ke blog kau sampai nak buat tips bagai ni ? Blog macam hampeh ada hati nak buat tips . Yeah . Maybe akan ada orang kata macam tu kan ? Yeah , Qis ada ramai rakan2 blogger yang selalu share tips ni and a little bit perasaan nak share kat sini :) Yep , blog Qis bukannya cantik plus comel pun tapi biasa2 je . Tahap 1 daripada 10 :) Okelah . Merepek macam hape entah :'D

  Background

Okay seperti yang kita ketahui . Please jangan guna background like this . Tak ke sakit otak bila tengok ? Blink sana blink sini . Lagi satu , time dia nak start blink tu boleh buat lap korang hang tau . Dah membuatkan visitor blog korang keluar menziarahi tempat lain pulak . Dah kehilangan visitor . Kalau satu visitor takpe jugok . Ini pulak , beratus visitor . Menyesal tak ?

  Header

Header memainkan peranan yang sangat penting dalam sesebuah blog . Korang kena perlukan daya kreativiti yang tinggi nak buat header ni . Zaman sekarang dah banyak software untuk buat header kan like photoshop , photoscape , and so on :) kan ? Createlah header korang dekat situ okay . Then masukkan header blog korang tu . Qis ada buat tutorial cara nak masukkan header kan ? Ikutlah tutorial tu okay :)

  Gadget Gadget Blog 

 Sidebar : 
Tolong jangan letak widget merapu dekat sidebar like calendar or clock . Benda tu buat blog korang hang and stuck in the moment tahu dokk ? Qis memang pernah buat macam tu like konon2 cantik ah tapi ada rakan blogger tegur Qis suruh buang natang tu sebab buat lap orang lembab nak mati . If korang ada widget yang banyak tolong susun dgn rapi kay :) Qis sarankan korang guna 1 sidebar je sebab 2 sidebar tu buat blog korang serabut kay :) Korang gunalah template denim or simple or minima sebab ringan sikit :) Chessse !

 Shoutbox :
Korang tak digalkkan guna shoutbox yang bila ditekan di slide up down tu . Jangan guna tau . Benda tu buat blog korang stuck macam pig dekat situ . Konon lawa ah tapi menyusahkan orang . Cuba banyangkan if internet visitor kita tu jenis lembab . What to say ? Nak tinggalkan footprints kat situ punns dah malas dah sebab lambat sangat nak slide up down and nak tunggu shoutbox tu loading lagi :) Jangan guna sliding up down or ajax shoutbox okay :)

  Font Di Entry
Tolong jangan guna tulisan cursive ! Pening tahu idokk ? Guna font standard like verdana or trebuchet or Century Gothic sudah ah . Tulisan cursive tu taklawa ah . Senget je memanjang plus bila korang menulis panjang2 dekat sesebuah entry membuatan orang lagi menyampah nak baca sebab cursive font tu .


Korang nampak font tu? Jangan guna untuk post entry tapi untuk post title boleh ah kay :)

  Choosing A Colour(s)
Korang digalkkan tak buat warna yang shinig2 untuk blog korang . Please jangan buat warna merah . Damn . Buruk ah :) Kalau merah tu merah lembut and cantik tu boleh ah tapi kalau merah lipstick tu jangan pakai . Pink ke blue ke or Go Green ke amat digalkkan . Warna blog merupakan aset yang penting au :)

Okay . Dah banyak dah Qis share kat sini and hopefully berguna untuk korang :) Alang2 dah baca tu like share tweet lah okay :) Bye :)



new past