TIPS : HOW TO INCREASE YOUR BLOG READERS
Wednesday, 19 December 2012, ϟ 3 shout(s)

Greeting Text


Herm . Macam dah terer je aku nak bagi2 tips dekat korang . Dah cukup bagus ke aku nak bagi tips dekat korang . Well , aku tahu korang akan cakap macamtu . Niat aku cuma nak share . People say sharing is caring kan . Lagipun , aku tak copy mana2 tips daripada blogger lain . Aku buat experiment sendiri . Letih tau nak terjah blog sana blog sini sebab experiment ni . Ok . Cukup2 lah aku melalut :)

Ok . See the title ? Even blog korang dah cun melecun tahap dewata bak hang . Korang kena pastikan a few things ni kena lengkap dalam blog korang if korang nak INCREASE YOUR BLOG READERS  . Okay2 :)

 Firstly ! JANGAN BUAT SHORTFORM WORDS or lebih dikenali SMS LANGUAGE . Aku melutut merayu dekat korang buanglah tabiat tu . Kalau korang buat shortform words yang boleh semua orang faham tak pe lagi . Ni sampai buat aku sedih nak baca . Tajuk entry dah MeleTOP dah . Tengok content dia . Herm . Pitam dekat situ . Contoh shortforms word yang memang susah nak baca is ..

“akum, bley x sesape plz bgtau cm ner nk siap kn keje nie..? idea plz..”

Oh . Tolonglah . Tersedak sedak aku baca . Member aku ada dua tiga orang suka tulis macam tu . Huruf 'O' jadi nombor '0' . Boleh rosakkan bahasa tau . Buanglah tabiat tu kalau nak readrs banyak ok ? *Peace*

 Secondly ! JANGAN POST ENTRY YANG SUKA MEMAKI ORANG . Ok . Aku ada jumpa satu blog ni , dia suka maki hamun member dia tapi sekarang dia private blog dia tu . Blog dia cantik tapi malangnya suka maki hamun member dia khalayak ramai . What sadlife you got huh ?! Bila kita post macam tu , orang akan judge kita ni no manners tau tak . Takde adab . Orang akan cakap ...

" Deyy , makbapak tara ajar ka ? Buat blog sekadar maki orang baik takpayah "

Orang akan salahkan siapa ? Parents kita tau . Kesian parents kita tu . Diorang yang kena kutuk sebab kesalahan diri sendiri . Ok ! Stop diong like this huh ? :)

 Thirdly ! PROMOTE YOUR ENTRY AFTER POSTING . Korang promote ah dekat Group2 Bloggers :) Banyak dekat FB tu group blogger kan :) After posting , korang promote dekat situ . Letak caption yang boleh tarik bloggers datang blog korang ok ?

 The Fourth ! JANGAN LETAK WARNA YANG KELAM UNTUK TULISAN ENTRY . Cuba korang fikir , kalau orang yang rabun ni macam mana nak baca content blog korang ? Korang janganlah letak warna kelabu cair . Susah nak baca . Letak kelabu pekat or hitam standard . Senang sikit nak baca :) Tak lah lari readers korang nanti :)

 Finally ! SAIZ FONT . Jangan letak saiz font yang the smallest tu . Susah nak baca . Kekadang , aku terus tekan X sebab memang taknampak apa yang dia tulis . So , letaklah saiz 20 ke 18 ke kan . Jangan korang letak saiz yang terlampau besar ok . And korang punya font tu . Pilih je standard font like Century Gothic , Tahoma or Verdana ok :)

Ini je yang aku kaji malam tadi . Aku harap berguna untuk korang :) Sesiapa yang dah baca tu , share2 lah dekat kawan2 :) Manalah tahu membantu :) Okay . Thanks for lending me your beautiful eyes :) Assalamualaikum :)


new past